Hur ta om ditt hår

Vad som speglar en människa kan vara många saker, det kan handla om både insidan men även vad utsidan ger för intryck. Det handlar också om vad människan du möter intresserar sig för och ser vid en första anblick. Alla fastnar för olika saker, några för leendet och andra för håret. Oavsett vilket så är det viktigt att känna sig nöjd med sig själv, att ta hand om det som intresserar en lite extra. Håret brukar många människor vara noggranna med, det är något som alltid visas utåt, något som kan ge ett första intryck för mötande människor.

Hårbehandlingar

Beroende på hårtyp så finns det en rad olika produkter att använda, detta beroende på hårets kvalitet, vilket klimat håret utsätts för och hur håret har behandlats innan. Några har hårkvalitet som inte kräver så mycket behandlingar, det kan räcka med ett vanligt shampoo var tredje dag. Andra kan behöva tvätta håret varannan dag och till detta använda flera hårprodukter.

Ett skandinaviskt hår är ofta tunnare, det är lättskött och tas ofta omhand själv. Under vintrarna i Sverige kan fler vårdande produkter behövas för att skydda håret från kylan. På somrarna kan håret istället behöva skyddas från värmen, då solens strålar annars sliter mycket på håret. Vanligen används mestadels shampoo och balsam, det är det grundläggande som ett skandinaviskt hår klarar sig mycket bra på. Ibland kan en inpackning ske, men egentligen behöver detta inte göras så regelbundet.

Ett afrikanskt hår är av mycket tjockare kvalitet än skandinaviskt hår. Det är tjock och det är slitstark, detta tål mer värme. Att värme klaras av bättre kan förklaras med att det är väldigt varmt i Afrika, håret är därmed van vid ett sådant klimat och uppbyggt därefter. För afrikanska hår är det vanligt att använda hårprodukter som tar tillvara på den tjocka kvaliteten, som inpackar håret så att det ej slits. Vanligen behöver ett shampoo användas som är anpassat för ett afrikanskt hår, de innehåller sådana ämnen som tränger ner i djupet på hårstråna för att det skall fortsätta vara slitstarkt.

Vatten på håret

Vid dusch sker hårtvätt mest praktiskt. Det vanliga för många att tänka på är att använda varmare vatten, samma temperatur som det duschas i. Detta är dock felaktigt. Det är kallt vatten som skall användas i håret och för alla hårtyper. Anledningen till detta är att det påverkar som minst på håret. Varmt vatten tränger in i hårstråna och skadar dem, håret har lätt för att klyvas och ju mer detta sker, desto längre tid kommer det ta att sedan reparera håret. Idag har många shampoo och balsam skyddande ämnen i sig för att hårstråna ej skall skadas, men det gäller då även att ta tillvara alla tips för att det också skall fungera optimalt.

teruterubozu