Rätt produkt för din hudtyp

Ansiktet utstår mycket, därför är det viktigt att du tar hand om huden. Men alla hudkrämer passar inte alla hudtyper och det är viktigt att komma ihåg. Genom att ta reda på just din hudtyp kan du hitta den perfekta produkten för dig så att ditt ansikte får rätt behandling.

För att leda in på ämnet så kan jag meddela att det finns tre huvudkategorier när det gäller huden i ansiktet. Om du vet vilken kategori du tillhör så förenklar det ditt sökande efter rätt ansiktsprodukt. Likt Rituals som använder ayurveda som metod för att hitta rätt produkt för rätt person, så kan du leta efter vissa ämnen som går väl ihop med just din hy. Det mesta inom kosmetika handlar om balans och kunskap.

Oljig hy

Om du har oljig hud så har du problem med talg. Det innebär att din hud producerar för mycket talg och det orsakar ett flottigt ansikte. Du upplever förmodligen att du ofta måste gå och torka pannan, eller att sminket rinner av. Ibland kan oljig hud till och med vara ett tecken på att din hud egentligen är torr och att talgkörtlarna överproducerar.

Ämnen och ingredienser att leta efter:

Många tror att de måste mota bort all olja på huden genom att använda hårda skrubbar som avlägsnar döda hudceller. Men det bästa sättet att balansera ansiktets talgkörtelproduktion är att använda annan olja. Lätta oljor som vetegroddsolja och nattljusolja är perfekta för ändamålet. Du kan även leta efter salicylsyra, som äter upp överflödigt fett.

Torr hy

Om du har torr hud producerar din hud för lite talg. Det medför problematik med balansen i ansiktet och torra flagor är vardag för dig. Du känner nog också att ditt ansikte känns stramt och grått, vilket exempelvis medför problem när du ska sminka dig. Torr hud lämnar nämligen gärna fåror i foundation och dylikt.

Ämnen och ingredienser att leta efter:

Om du har torr hy kan du med fördel vända dig till tyngre ansiktskrämer. Det kan även vara bra att använda tyngre krämer under natten. Ämnen och ingredienser du ska hålla utkik efter är kakaosmör och aloe vera. Kakaosmöret tillför mycket näring, och aloe veran balanserar en utmattad hy.

Blandhy

Om du har blandad hudtyp så kan du exempelvis ha en oljig panna, samtidigt som du har torra kinder. Detta kan kännas frustrerande, då du inte vet vilken produkt du ska vända dig till. Men det finns knep!

Ämnen och ingredienser att leta efter:

Om du har blandad hy kan du ta hjälp av tips från både oljig och torr hy. Du kan dessutom behöva köpa dubbelt upp av produkter så att alla delar av ansiktet får vad de behöver. Det är alltid bra att leta efter lugnande rosolja och aloe vera i dina hudkrämer, som balanserar och skapar harmoni.

teruterubozu