Dessa ämnen bör inte finnas i ditt smink

Det finns massor av märken vad gäller smink och kosmetika. Det finns de som kostar skjortan och de som nästan inte kostar någonting alls. Ibland kan det vara svårt att veta vilka av alla dessa märken som är värda att lägga pengarna på och vad man egentligen ska leta efter i innehållsförteckningen för dem. Här kommer vi gå igenom ett gäng ämnen som du inte bör ha i dina sminkprodukter. Dessa ämnen kan vara skadliga för din hy och skadliga för miljön och de kan ha negativa effekter rent allmänt.

Använd aldrig produkter med PFAS

PFAS är en förkortning på perfluorerade alkylsyror. Detta är ett så kallat ytaktivt ämne, vilket innebär att det är ett ämne som gör icke blandbara produkter blandbara, exempel på detta är olja och vatten som utan ämnet lägger sig i lager på varandra. PFAS används bland annat i rengöringsmedel, vätmedel och emulgeringsmedel. Som du säkert redan har räknat ut är detta inget som du borde smeta ut på din hud eller som överhuvudtaget borde komma ut i miljön. Du kan läsa i Naturskyddsföreningens undersökning om det alarmerande resultatet som visade sig förekomma i svenska sminkmärken, samt i rengöringsprodukter för huden. I undersökningen ingick hela 2000 svenska märken inom kosmetik.

Silikon och siloxan

Andra ämnen som inte bör finnas i ditt smink är silikon och siloxan. I många foundation och puder gömmer sig dessa ämnen. Anledningen till att ämnena finns i produkterna är för att de hjälper till att ge en jämn och slät hy, de fyller ut rynkor och ojämnheter. Ämnena klassas dock som gift och bör absolut inte finnas i ditt ansikte någon längre tid. De har också en mycket dålig inverkan på miljön genom att vara svårnedbrytbara och man har sett att de kan lagras både hos människan och hos djur. När ämnena lagras hos människan och djuren ger det en negativ effekt på fortplantningsförmågan. Ämnena finns vanligtvis i de lite billigare sminkmärkenas produkter då de är billiga att använda i produktionen.

Hormoner i smink

Hur konstigt det än låter så finns det ett gäng ämnen i smink som misstänks vara hormonstörande för människan. Exempel på sådana är BHT, vilken är en antioxidant samt parabener. lParabener brukar de flesta ha koll på och ofta kan man läsa på framsidan på produkter texter som ”parabenfri” och ”utan parabener”. Enkelt förklarat kan man säga att parabener är kemikalier.

 

Alternativ till smink

Kanske är det enklast ibland att undvika så mycket smink som möjligt. Nu för tiden finns massvis med andra sätt att fixa till sig ändå. Exempelvis så kan man kanske lägga pengar på fler hårprodukter, både inpackningar, schampoo och balsam. Men man kan också investera i en riktigt bra locktång eller hårfön.

teruterubozu